17 Ağustos 2006

şimşek çektim

Yirmi dakikalık bi uğraş ve şiddetli boyun ağrısının ardından, mükemmel olmasa da bi şimşeğin resmini çekmeyi başardım. Hayırlı uğurlu olsun...

7 yorum:

melike dedi ki...

bence çok güzel, tebrikler..

Adsız dedi ki...

Çok beğendim, sabrın için teşekkür ederim...

xyneidabi dedi ki...

Resim değil fotoğraf.

arcadian dedi ki...

Doğrusunun hangisi olduğuna emin olmadığımdan bi araştırma yaptım.
TDK Sözlüğünde resim çekmek diye bir girdi yok; ama fotoğraf çekmek diye bir girdi var. Velakin resim kelimesinin karşılıklarından birisi olarak fotoğraf kelimesi verilmiş. Fotoğrafın karşılığı ise daha da ilginç: Görüntüyü, ışığa karşı duyarlıklı cam, kâğıt vb. bir yüzey üzerinde özel makine ile tespit etme yöntemi / Bu yöntemle aktarılarak çoğaltılan resim, foto.
Burdan bakınca sanki resim fotoğrafı da kapsayan bir ana başlıkmış izlenimini aldım.
Araştırmanın ikinci ayağı olarak da bu kullanımları googleda aradım. O da çok ilginç sonuçlar verdi bana. tırmak içinde bu iki ifade mastar halleriyle arandığında "fotoğraf çekmek" daha fazla sayıda sonuç veriyor. Ama ifadeler zaman ve kişi ekleriyle arandığında "çektim, çekiyor vs." resim çekmek daha fazla sonuç veriyor. Araştırmam bana net bi cevap veremedi kısacası.
Görünen o ki bu yapı çokça karıştırılan bir yapıdır ya da bu iki kullanım arasında pek bir fark yoktur. Sanırım ben resim çekmeye devam edeceğim.

xyneidabi dedi ki...

Resim yapmak/çizmek, fotoğraf çekmek. Aslında çok açık. Galatı Meşhur denen olaya ramak kalmış, hepsi o.

Adsız dedi ki...

fotograf kelimesi yanlis hatirlamiyosam "isigin resmini cizmek" anlamina geliyor. nerden kaldi derseniz, ilk fotograflar insan boyunda karanlik odanin duvarina acilan kucuk bi delikten giren isigin mercekten gecip karsi duvara dusen izinin uzerinden kalemle (yada her neyse artik, biseyle) uzerinden gecilerek yani resminin yapilmasiyla cekilmis. bu yuzden de, sktredin hangisi cekilir hangisi cizilir, "fotograf" guzel olmus.

Adsız dedi ki...

Bence gayet başarılı bi fotoğraf olmuş, beğendim...